Gotcha!

4. mai 1982. The Sun er i krig
4. mai 1982. The Sun er i krig

 

Må man ta krig alvorlig? Hvis man driver en engelsk tabloidavis, er ikke svaret innlysende.

2. mai 1982, midt i striden omkring Falklandsøyene / Islas Malvinas avfyrer en britisk atomubåt flere torpedoer mot den argentinske fregatten Admiral Belgrano. Minst to treffer. Den ene river en 20 meter lang flenge i det 185 meter lange skroget. Ombord er 1042 personer. Over 200 dør umiddelbart. 20 minutter senere beordrer kapteinen alle mann i livbåtene. Senere skal det vise seg at 323 har mistet livet.

På den andre siden av Atlanterhavet haster Kelvin MacKenzie inn i et lett kaotisk, streikerammet redaksjonslokale i The Sun, Englands tabloide fyrtårn, med en byråmelding i hånden. «Christ! We’ve hit an Argie ship,» roper han. Det er da feature-redaktør Wendy Henry utbryter «Gotcha!», fremfører en liten seiersdans med «sin fyldige barm gyngende», ifølge øyenvitneskildringer. «Gotcha, Argies!». Og «gotcha» betyr noe slikt så «Tok deg!/fanget deg». Et vanlig uttrykk i sisten/hauk og due og andre barneleker.

«Wendy, you’re a bloody genius,» roper MacKenzie. Dagens – og tidenes – tittel er i boks og raskt på trykk.

Mens pressene ruller synker alvoret inn, og MacKenzie, som aldri har vært kjent for skrupler, tar med seg forsiden til sjefen sjøl, Rupert Murdoch, som tilfeldigvis er i bygningen. Han forklarer situasjonen og innser at dette kanskje var å gå litt for langt. Murdoch, derimot, liker forsiden og avfeier betenkningene. Dette skal gå greit, mener han. Han tar feil. Forsiden avliver brått enhver vrangforestilling engelske avislesere måtte ha om tabloidene.
junta2Denne og mange andre klassiske tabloide grep er beskrevet i den tidvis hysterisk morsomme «Stick it up your punter,» som ikke kan anbefales varmt nok. Bokas tittel er også inspirert av Falklandskrigen. The Suns reaksjon på et argentinsk forsoningsframstøt var en forside med den ikke så veldig tvetydige tittelen «Stick it up your junta» tvers over. En punter er en britisk Ola Dunk, han enkle typen du finner på puben, tabloidavisens kjerneleser.

The Sun nøyde seg forøvrig ikke med forsiden. De trykket T-skjorter, pins mm med budskapet.

Skjermbilde 2013-02-23 kl. 01.32.02

ps.

Kelvin MacKenzies bror Drew blir av enkelte utpekt som mannen bak den like klassiske forsiden «Headless body in topless bar«.