Ooops, omstøp*

New York Post 23. januar 2014. Lesere med japansk opprinnelse reagerte sterkt på denne forsiden da en japansk baseballspiller ble kjøpt av New York Yankees.
New York Post 23. januar 2014. Lesere med japansk opprinnelse reagerte sterkt på denne forsiden da en japansk baseballspiller ble kjøpt av New York Yankees.

Nok en gang: New York Post snubler på oppløpssiden.  Når den japanske baseballspilleren Masahiro Tanaka kjøpes inn til New York Yankees for 155 millioner dollar, illustrerer de det med Tanaka sittende i et japansk bombefly.

Minnene om japanernes bombing av Pearl Harbor er fortsatt levende der borte, så enkelte syntes illustrasjonen var en smule smakløs og støtende, ikke minst for de tallrike av japansk herkomst i metropolen New York.

Det kan sies til NYPost-redaktørenes forsvar at Yankees også omtales som «The Bronx Bombers». Ikke desto mindre innså de feilen og byttet til en ny forside ganske raskt.

Ooops, ny forside. New York Post, januar 2014.
Ooops, ny forside. New York Post, 23. januar 2014.

Enkelte kommentatorer har forøvrig antydet tidligere at New York Post allerede ser skriften på veggen, bunnen av pengesekken og kroken på døra, og at de rett og slett ikke har noe å tape. Derfor flesker de til mer enn de ellers ville ha tillatt seg. The Guardian har litt om det.

Mer om  bombeforsiden finner du på iMediaEthics.

*omstøp. Forklaring for lesere under 50: Det lages ny versjon av en avisutgave, av en eller flere sider. Uttrykk fra blysats-perioden, da sidene faktisk ble støpt i bly og brukt i trykkpressene. Uttrykket overlevde overgangen til film/papirbasert og senere databasert produksjon. Noen steder kalles det «omtak» eller bare andre- eller tredje-utgave.